Medicatiebeoordeling
In gesprek over uw medicijngebruik.
Gebruikt u veel medicijnen? Dan kan de apotheker misschien uw medicijnen beoordelen. Dit noemen we een medicatiebeoordeling. Hierbij kijkt uw apotheker samen met u en uw huisarts naar uw medicijnen en of dit beter kan.
De medicatiebeoordeling bestaat uit 3 gesprekken: als eerste een gesprek over de medicijnen die u nu gebruikt (intakegesprek). Daarna een gesprek met adviezen (adviesgesprek) en tot slot een gesprek aan het eind om te kijken hoe het nu gaat (evaluatiegesprek). Uw arts en apotheker werken samen om de medicatiebeoordeling zo goed mogelijk te doen.
Gesprek 1: intakegesprek
In het eerste gesprek kijkt uw apotheker naar de medicijnen die u nu gebruikt. Uw apotheker bespreekt graag met u:
- welke medicijnen u gebruikt en hoe u deze medicijnen gebruikt. Het is ook belangrijk dat u vertelt dat u andere medicijnen gebruikt. Die haalt u misschien niet bij de apotheek maar bij de drogist. Denk hierbij aan vitamines of paracetamol;
- hoe u zich voelt bij het gebruik van de medicijnen. Misschien vindt u het moeilijk om veel medicijnen te slikken. Of vindt u het moeilijk dat u soms een ander merk van uw medicijnen krijgt. Bijvoorbeeld omdat de apotheek een ander merk medicijn moet leveren van uw zorgverzekeraar. Of omdat de apotheek uw medicijn niet kan leveren;
- of u tevreden bent over de werking van uw medicijnen;
- of u vragen of wensen heeft.
Gesprek 2: adviesgesprek
Na het eerste gesprek kijken uw apotheker en huisarts samen wat ze voor u kunnen doen. Wat de apotheker en huisarts kunnen veranderen, bespreken ze met u in het tweede gesprek. De apotheker en huisarts passen de medicijnen alleen aan als u dit zelf wil. Uw apotheker en arts kunnen bijvoorbeeld voorstellen dat u met een bepaald medicijn stopt. Of dat u hiervan minder gaat gebruiken. Soms is het nodig om een extra medicijn te gaan gebruiken om bijwerkingen te voorkomen.
Gesprek 3: evaluatiegesprek
In het derde en laatste gesprek bespreekt uw apotheker hoe het nu gaat, na de wijzigingen in uw medicijnen. Dit evaluatiegesprek is meestal een paar weken na aanpassing van de medicijnen.
U komt in aanmerking voor een medicatiebeoordeling als u:
- 75 jaar of ouder bent;
- langere tijd 7 geneesmiddelen of meer gebruikt;
- kwetsbaar bent.
U kunt ‘kwetsbaar’ zijn als:
- uw nieren niet goed werken;
- u moeite heeft met lezen en schrijven;
- u soms duizelig bent als u snel opstaat;
- u moeite heeft met lopen of problemen heeft met uw balans;
- u problemen krijgt met het geheugen;
- u uw plas niet goed kunt ophouden;
- u kort geleden in het ziekenhuis hebt gelegen. Of als u naar de spoedeisende hulp moest, bijvoorbeeld door uw medicijnen;
- u kort geleden uw partner heeft verloren of al langer alleenstaand bent.
Als u jonger bent dan 75 jaar en minder dan 7 medicijnen gebruikt, is een medicatiebeoordeling ook mogelijk. Neem hiervoor contact op met de apotheker.
Vergoeding medicatiebeoordeling
Een medicatiebeoordeling wordt in de meeste gevallen 1x per jaar vergoed door uw zorgverzekeraar. De kosten kunnen wel eerst van uw eigen risico af gaan. Ook verschilt de vergoeding per zorgverzekering. Wilt u weten of uw zorgverzekering een medicatiebeoordeling vergoed? Neem dan contact met ons op.
Bron: Apotheek.nl